Bakkerij Holland introduceert een nieuwe productlijn:
FIER! Brood. Een lijn met authentieke desembroden naar traditioneel Frans recept. Broden die terug gaan naar de basis en louter en alleen bestaan uit het broodnodige: bloem, water, zout, gist en natuurlijk desem. Door alleen gebruik te maken van de beste tarwerassen, krijgt
FIER! brood een rustieke kruim en intens aroma. Wij bakken ons
FIER! brood iedere vrijdag, zaterdag en zondag live in onze winkel in Nijmegen.
Voor
FIER! brood gebruiken we veel desem en nauwelijks gist, waardoor het een rijsproces krijgt van meer dan 12 uur. Hierdoor krijgt het deeg rijkelijk te tijd om al haar smaken en aroma’s volledig te ontwikkelen. Het desembrood wordt gebakken op de stenen ovenvloer van onze vloeroven. Hierdoor krijgt Fier! brood een lekker krokante korst, malse kruim en een authentieke smaak. Kortom
FIER! brood is brood zoals de Romeinen het 2000 jaar geleden al bakten in Nijmegen en omstreken.
Eigenschappen van FIER! brood zijn:
- Een krokante korst door het bakken op de ovenvloer
- Een luchtige, open kruimstructuur
- Volle smaak door de lange rijstijden
- Lange malsheid
Fier! assortiment
Ons
FIER! basisassortiment bestaat uit de volgende producten:
FIER! Dubbel Donker
Zeer donker meergranen op basis van tarwebloem en tarwemoutmeel. Het gebruik van desem zorgt voor een fijne, zachte structuur. Bevat onder andere zonnebloempitten, lijnzaad, sesamzaad, gierst, gerst en soja.
FIER! Baguette
Traditioneel Frans stokbrood op basis van tarwebloem en desem. Dit stokbrood is op de vloer gebakken, waardoor het een luchtige en open structuur heeft. Heerlijk als voorafje of bij het diner.
* Dit product is lactosevrij en e-nummer vrij
FIER! Pain de Campagne
Desembrood op basis van tarwebloem, tarwemeel en roggebloem. Door de toevoeging krijgt dit brood zijn kenmerkende stevige structuur en een licht zuur karakter.
*Dit product is lactosevrij en E-nummer vrij
FIER! Desem Cranberry Noten
Desembrood op basis van tarwebloem, tarwemeel en roggebloem. De toevoeging van amandelen, hazelnoten, cashewnoten en verse cranberries geven dit brood een luxe karakter. Uitermate geschikt bij een goed glas wijn!
*Dit product is lactosevrij en E-nummer vrij
FIER! Pain du Moulin
Desembrood op basis van tarwemeel en tarwebloem, gemalen op de molensteen. Dit brood heeft een vast karakter en een grove structuur.
*Dit product is lactosevrij en E-nummer vrij
FIER! Fijn Volkoren
Desembrood op basis van 100% volkorenmeel en tarwedesem. Dit brood bevat een kleine hoeveelheid tarwegluten.
Afbakadvies
Onze
FIER! broden worden dagelijks vers voor u gebakken. Het aroma van het brood komt het best tot zijn recht als u het brood nog even nabakt. De geur en smaak van de korst komen zo nog meer tot leven. Na het afbakken is
FIER! desembrood nog lang houdbaar. U hoeft echter geen heel brood na te bakken. Ook losse sneetjes
FIER! brood zijn prima na te bakken. Bak ze drie minuten in een voorverwarmde oven en de geur van vers brood vult uw keuken. Zo heeft u altijd krakend vers brood in huis.
U krijgt het mooiste resultaat als u wat vocht in de oven brengt tijdens het bakproces. De eenvoudigste manier om dit te doen is de korst even bevochtigen voordat u het brood in de oven doet.
FIER! Dubbel Donker
600 gram 200°C 6 minuten
1000 gram 200°C 8 minuten
FIER! Pain du Moulin
600 gram 200°C 6 minuten
1000 gram 200°C 8 minuten
FIER! Bignou
600 gram 200°C 6 minuten
1000 gram 200°C 8 minuten
FIER! Focaccia
450 gram 200°C 8 minuten
FIER! Baguette
450 gram 200°C 6 minuten
FIER! Desembroodjes
65 gram 200°C 4 minuten
Bewaren
Door de toevoeging van desem blijft
FIER! brood lang mals. Toch is het ook heel eenvoudig thuis in te vriezen. U kunt het gewoon in de papieren zak invriezen. Diepgevroren is het brood ongeveer 3 maanden houdbaar. Laat het brood buiten de koelkast ontdooien en bak het ontdooide brood nog even na volgens de bakvoorschriften
Wat maakt Fier! zo uniek?
Gebruik van desem in plaats van gist
Voor ons FIER! brood hebben wij onze eigen desemcultuur ontwikkeld. Desem is niet meer dan een ‘papje’ van water en bloem. Bacteriën in de lucht zorgen er voor dat dit voordeeg gaat fermenteren. Hierdoor ontwikkeld zich een melkzuurbacterie in de desem, die zorgt voor de karakteristieke eigenschappen van desembrood. De naam zuurdesem zegt dus niks over de smaak, maar is te herleiden naar de melkzuurbacteriën. De desem vervangt de gist vrijwel volledig als rijsmiddel, waardoor desembrood wat steviger is dan gistbrood. Hierdoor blijft het brood tot zes dagen mals.
FIER! brood wordt gemaakt met een door ons zelf gekweekte desem. Onder begeleiding van een expert hebben wij onze eigen basisdesem ontwikkeld. Dit was een proces van meer dan zes dagen! Nu wordt onze desem dagelijks gevoed, waarna het zes uur de tijd krijgt om te fermenteren. De melkzuurbacterie hierdoor maximaal de tijd om zich te ontwikkelen.
Gebakken op de stenen ovenvloer
FIER! brood wordt gebakken in een vloeroven. Dit is een oven met een stenen vloer, die direct verhit wordt. Het brood wordt direct op de stenen vloer 'geschoten'. De onderkant van het brood wordt als het ware dichtgeschroeid en de warmte trekt door het brood omhoog. Hierdoor krijgt het brood een open en vlezige structuur en bakt het brood 'wild', perfect voor diverse soorten desembrood.